February 16, 2018

Mitä tapahtuu, kun ylität tilisi?

Mitä tapahtuu, kun ylität tilisi?

Tilin ylittäminen on tavallisempaa kuin uskotkaan. Useimmiten se tapahtuu puolihuolimatta esimerkiksi ruokakaupassa asioidessa, kun ostat vaikkapa viikon ruuat koko perheelle, eikä palkka olekaan vielä ehtinyt siirtyä tilillesi.

Mitä tilin ylittäminen tarkoittaa?

Tilinylitys on tilanne, jossa olet käyttänyt enemmän rahaa kuin mitä tililläsi todellisuudessa on. Ylitykseen johtanut summa voi olla vaikka euron tai tuhat euroa – summan suuruudella ei sinällään ole merkitystä tilannetta todennettaessa.

Pankki- ja luottokortit mahdollistavat kuluttamisen yli omien, sen hetkisten rahavarojensa, mikäli kortti ei tee katevarmennusta ennen ostotapahtumaa. Esimerkiksi Visa Electron tekee katevarmennuksen, mutta sitä käyttävät enimmäkseen vain nuoret. Tilinylitys tapahtuu yleensä silloin, kun tililtä on tehty katevarauksia, jotka eivät ole vielä toteutuneet. Kyse on siis eräänlaisesta lyhytaikaisesta lainasta, jonka pankki myöntää asiakkaalle.

Mitä tilin ylittämisestä seuraa?

Pankeilla on oikeus veloittaa tilin ylittämisestä erillinen maksu sekä lainmukaista viivästyskorkoa. Useimmilla pankeilla maksu on 5-15 euroa, minkä päälle saatetaan laskea viivästyskorkoa, jos ylitystä ei saada nopeasti korjattua. Mikäli pankki lähettää huomautuksen kirjallisena, voidaan ylitys tulkita maksamattomaksi laskuksi. Laskujen maksamatta jättämisen seurauksista voit lukea lisää täältä.

Luottokorttia voi käyttää luottoehtojen mukaisesti, vaikka pankkitilillä ei juuri sillä hetkellä olisikaan katetta. Luottoehdot kannattaa silti lukea huolella, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Miten vältän tilin ylittämisen?

Oman talouden hallinta ei aina ole niin yksinkertaista kuin miltä sen saa kuulostamaan. Tästä huolimatta keräsimme muutaman käyttökelpoisen vinkin oheiseen listaan.

  1. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Osa pankeista tarjoaa apua henkilökohtaisen budjetin laatimiseen. Näin saatat myös löytää rahareikiä, joiden tilkitseminen helpottaa taloudellista tilannettasi ja tekee tilin ylittämisestä vaikeampaa.
  2. Harkitse pankkikortin vaihtamista sellaiseen, jossa on katevarmennus.
  3. Yritä kerryttää säästöjä. Voit esimerkiksi avata toisen tilin, jolle siirrät pienen summan rahaa kuukausittain.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Hyvä Vivusjouston asiakas!

4finance Oy ei tarjoa enää lainapalveluita Suomessa.

Huomioithan myös, että asiakaspalvelumme on sulkeutunut, emmekä pysty vastaamaan sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin.

Lainan hakeminen:

Uusi laina: Voit hakea lainaa yhteistyökumppanimme Sortterin palvelussa, johon pääset suoraan alla olevasta linkistä

Siirry Sortterille