Muistilista joulunodotukseen

Muistilista joulunodotukseen

Joulu saattaa olla kuluttavaa aikaa – niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

Hyvissä ajoin toimimalla säästät ainakin hermojasi, ehkä jopa rahaakin, ja vältät viime hetkien paniikkiratkaisut, jotka käyvät yleensä kukkaron päälle. Ohessa lyhyt muistilista joulua edeltäville viikoille.

Neljä viikkoa jouluun

Noin neljä viikkoa ennen joulua on Cyber Monday, joka on jatkumoa edellisen viikon Black Fridaylle – vuoden suurimmalle ostospäivälle monissa maissa. Ehkäpä löysitkin jo ne joululahjat, joita olit suunnittelut ostavasi Black Fridayn ja Cyber Mondayn alennusmyynneistä. Ehdit vielä ostaa myös joulukalenterit, jos luukkujen availu on osa jouluperinnettäsi.

Löytyykö kaikki tarpeellinen? Tarkista tästä:

 • Joulukoristeet
 • Joulukalenteri
 • Lahjalista
 • Joulukynttelikkö
 • Lahjatoiveet niiltä, joille aiot ostaa lahjoja

Kolme viikkoa jouluun

Nyt kannattaa toimia, sillä aika alkaa käydä vähiin. Saatat ajatella, että kolme viikkoa on paljon, mutta se kuluu hurauksessa. Netistä tilaamasi lahjat ehtivät luultavasti jouluksi, ja ehdit rauhassa kierrellä kaupoissa, jos esineiden hypistely tuottaa enemmän mielihyvää kuin niiden tuijottelu ruudun välityksellä. Netistä tilattaessa kannattaa aina varmistaa arvioitu toimitusaika, jotta pahimmilta pettymyksiltä välttyy.

Alla muutama vinkki joululahjojen ostoon, jos et hyödyntänyt ehtinyt jo ostaa kaikkea Black Fridayn alennusmyynneistä.

 • Osta lahja yhdessä jonkun kanssa. Jos sinulla on sisaruksia, voitte yhdessä ostaa esimerkiksi äidille tai isälle lahjan sen sijaan, että jokainen ostaisi oman lahjan.

 • Askartele lahja itse. Tämä ei tarkoita sitä, että antaisit läheisillesi itse ”taiteilemiasi”, esikouluaikojen kuvaamataitotunnin tasoisia töherryksiä (voi toki olla, että olit jo tuolloin seuraava Picasso). Voit vaikkapa käydä valokuvaliikkeessä ottamassa yhteiskuvan sisarustesi kanssa, kehystää sen ja antaa lahjaksi äidille. Toinen vaihtoehto on perhekalenteri isoäidille. Jos käsityötaidot eivät ole ruostuneet vuosien saatossa, voit neuloa villasukkia koko suvulle tai veistää parit joulupuurokulhot siitä äskettäin kaadetusta pihakuusesta.

 • Lyhennä lahjalistaasi. Ehkä et ostakaan tänä jouluna kaikille kaikkea, vaan pelkästään vain lapsillesi, vanhemmillesi tai rakkaimmallesi. Voitte myös sopia, että tänä jouluna lahjabudjetti on esimerkiksi 10 euroa per nuppi. Lahjaton joulu ei sekään ole huono vaihtoehto, koska tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo läheisimpien kanssa.

 • Secret Santa on vaihtoehto niille, jotka haluavat saada jotakin odottamatonta. Kerätkää porukka kokoon, laittakaa nimilaput jouluhattuun ja nostakaa yksi kerrallaan lappu hatusta. Kukin ostaa sitten täysin satunnaisen lahjan sille, jonka nimen poimi hatusta. Tähän kannattaa jo etukäteen sopia budjetti, jota jokaisen on noudatettava, esimerkiksi 10 euroa per lahja.

 • Hyväntekeväisyyteen annetuilla lahjoilla voi ilahduttaa vaikkapa vähävaraisia perheitä. Voit usein valita itse antamasi summan, joten tässäkin on mahdollisuus tuottaa hyvää mieltä kohtalaisen halvalla.

 • Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluvat myös raaputusarvat. Oi sitä iloa, kun ostamastasi arvasta napsahtaa päävoitto sille serkun siskon kaimalle, josta et koskaan ole oikein pitänyt, mutta jota pitää silti muistaa jotenkin, koska… Niin. Et oikein itsekään tiedä miksi. Mutta sinulla on kuitti arvasta, joten ehkä voit yrittää todistella oikeudessa, että arpa oli sinun ja se päätyi lahjapakettiin vahingossa, joten päävoitto kuuluukin itse asiassa sinulle, joulumielestä viis.. (tämä on vitsi, toim. huom.)

Kaksi viikkoa jouluun

Verkkokauppaostosten toimitusajat saattavat venyä jo joulun jälkeiselle ajalle. Postinjakajat painavat pitkää päivää, mutta palveluissa saattaa silti olla viivettä. Tavarataloista saattaa vielä löytyä jotakin kivaa, mutta saatat joutua kiertelemään pitkäänkin, ennen kuin tällaisia tavaroita osuu kohdallesi. Varaa siis mukaasi paljon rakkolaastareita ja mahdollisimman mukavat kävelykengät.

Miten ajattelit matkustaa jouluna? Matkustatko kenties junalla, vai pakkautuuko koko perhe lemmikkeineen tila-autoon?

Jos matkustat pois kotoa joulun ajaksi ja haluat kattaa joulusta aiheutuvia kuluja, voit harkita asuntosi  vuokraamista joulupäivien ajaksi esimerkiksi airBnB:n kautta.

Muistilista, osa 2:

 • Matkaliput
 • Majapaikka joulun ajaksi, jos et ole kotona
 • airBnB-ilmoitus
 • viimeiset lahjatilaukset netistä

Viikko jouluun

Muistithan tilata matkaliput tai varata auton? Moni viettää joulua muualla kuin kotonaan, esimerkiksi vanhempien luona tai mummolassa, jonne koko suku kokoontuu. Jouluaatto osuu tänä vuonna maanantaille, joten ruuhkahuippu ajoittunee sunnuntaille ja maanantaille. Mikäli mahdollista, kannattaa harkita esimerkiksi lauantaiaamuna matkustamista, koska silloin ruuhkia ei välttämättä vielä ole, ja busseissakin mahtuu istumaan muuallekin kuin käytävälle.

2-3 päivää ennen jouluaattoa

Loppusilauksen aika! Lahjat on toivottavasti jo ostettu, joten voit keskittyä lähinnä ruokien hankkimiseen ja matkajärjestelyjen viimeistelyyn, jos et ole kotona jouluna. Muistithan myös paketoida lahjat?

Tarkista vielä tästä:

 • lahjat kaikille
 • lahjapaperia
 • matkasuunnitelmat selvillä
 • ruokaa joulupyhiksi

Jouluaatto

Tee juuri sitä, mistä sinulle tulee joulumieli, olipa se sitten ylenpalttinen jouluruuilla mässäily, joululaulujen hoilaaminen toreilla ja turuilla tai vaikkapa serkusten välinen ”leikkimielinen” lätkämatsi lapsuudenkodin vieressä sijaitsevalla kiekkokaukalolla (tämä saattaa olla haasteellista ainakin eteläisimmässä Suomessa, mikäli joulua edeltävällä viikolla ei saada jäitä kuntoon). Muista joulumieli ja anna hyvän mielen tarttua muihinkin. Hyvää joulua itse kullekin!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Hyvä Vivusjouston asiakas!

4finance Oy ei tarjoa enää lainapalveluita Suomessa.

Huomioithan myös, että asiakaspalvelumme on sulkeutunut, emmekä pysty vastaamaan sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin.

Lainan hakeminen:

Uusi laina: Voit hakea lainaa yhteistyökumppanimme Sortterin palvelussa, johon pääset suoraan alla olevasta linkistä

Siirry Sortterille