October 16, 2018

Laskut maksamatta: mitä nyt?

Laskut maksamatta: mitä nyt?

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa yksi tai useampi lasku on jäänyt maksamatta väliaikaisen kassavajeen takia? Useimmat meistä ovat, eikä se tunnu koskaan mukavalta.

Maksamattomista laskuista voi aiheutua monenlaista harmia: stressitasot nousevat, syyllisyyden tunne kalvaa sisintä, maksumuistutukset ja viivästyskorot kasvattavat laskukekoa entisestään.

Miten tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia, mitä maksamatta jättämisestä voi seurata ja voisiko näiltä tilanteilta välttyä tulevaisuudessa?

Olemme listanneet alle muutamia vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin. Toivottavasti niistä on apua sinullekin, jos joskus käy niin huonosti, että et pystykään maksamaan laskujasi suunnitellusti.

En pysty maksamaan – mitä nyt tapahtuu?

Useimmissa tapauksissa saat aikaisintaan 14 päivän kuluessa maksumuistutuksen, mutta käytäntö saattaa vaihdella velkojakohtaisesti. Esimerkiksi Helsingin kaupunki käyttää perintätoimistoja terveydenhuollon asiakasmaksujen perintään.

Perintäkulut ja viivästyskorot kasvattavat entisestään jo liian suureksi käynyttä summaa, joka sinun olisi pitänyt maksaa.

On myös mahdollista, että velkoja ei käänny lainkaan perintätoimiston tai vastaavan puoleen, vaan lähettää laskun oikeudelliseen perintään lakisääteisten, vapaaehtoiseen perintään sisältyvien muistutusten jälkeen. Oikeudenkäyntimaksut lisäävät velan määrää 110-240 €. Tarkempaa tietoa perinnän etenemisestä löytyy esimerkiksi kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta. Lisäkulujen ohella myös mahdolliset maksuhäiriömerkinnät saattavat hankaloittaa elämää melkoisesti.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi maksamattomat laskut saattavat aiheuttaa myös fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Stressistä seuraa unettomuutta, unettomuudesta vaikeuksia pitää kirjaa siitä, mitä laskuja milloinkin pitäisi maksaa ja tästä taas aiheutuu entistä enemmän stressiä. Noidankehä on valmis, ja siitä irrottautuminen saattaa olla todella vaikeaa.

Miten vältän maksuongelmavyyhdin?

Maksuongelmat tulevat usein pyytämättä ja yllättäen, mutta niihin on mahdollista varautua tiettyyn pisteeseen asti. Alta löydät muutaman vinkin, joiden avulla pystyt ehkä pienentämään maksuongelmien todennäköisyyttä omalta osaltasi.

  1. Säästä pahan päivän varalle, mikäli mahdollista.
  2. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Budjetointi saattaa mahdollistaa säästämisen, mikäli sen tekemisen yhteydessä tulee ilmi rahareikiä, jotka olisi mahdollista tilkkiä ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun.
  3. Tarkista mistä maksat ja kuinka paljon. Toisinaan on mahdollista vaihtaa toimittajaa tai kilpailuttaa niitä paremman tarjouksen ja edullisemman hinnan toivossa. Tämä kannattaa tehdä ennen laskupinon kasvamista liian suureksi, koska siinä vaiheessa voimavaroja ei välttämättä enää ole laskujen tarkempaan seulomiseen ja kilpailutukseen. Muista sammuttaa valot ja käyttää pesutupaa, mikäli asut kerrostalossa ja pesutupavaihtoehto on saatavilla. Näin säästät niin vesi- kuin sähkölaskussakin.
  4. Valitse suoraveloitus maksutavaksi. Suoraveloitus varmistaa sen, että et vahingossakaan unohda laskusi eräpäivää. Tämän lisäksi paperilaskuista saatetaan veloittaa laskutuslisää. Suoraveloituskaan ei valitettavasti auta, mikäli tilillä ei ole katetta laskun maksamiseksi.
  5. Pyydä apua, jos tilanne on äitymässä hallitsemattomaksi. Useimpien velkojien kanssa on mahdollista sopia maksusuunnitelmasta tai laskun maksamisesta hieman myöhemmin ilman, että siitä seuraa merkittäviä lisäkuluja tai sanktioita. Näissä tilanteissa on tärkeää olla itse aktiivinen osapuoli, koska velkojalla harvoin on intressiä mainostaa joustavampia maksuvaihtoehtoja, vaikka niitä olisikin tarjolla. Ota siis puhelin rohkeasti käteen ja pirauta laskun lähettäjälle tai kirjoita sähköposti, jossa kerrot rehellisesti tilanteestasi ja avuntarpeestasi. On tärkeää päästä yli häpeän ja epäonnistumisen tunteesta, joka ”kerjuulle lähtemisestä” helposti syntyy, koska pitkällä aikavälillä avun pyytäminen on varmasti parempi vaihtoehto kuin laskujen avaamatta ja maksamatta jättäminen.

Jos ajaudut toistuvasti tilanteisiin, joissa laskut jäävät maksamatta, saattaa ulkopuoliseen apuun turvautuminen olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. On parempi puuttua asiaan siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat vasta alkutekijöissään sen sijaan, että odottaa asioiden korjautuvat itsestään laskupinon kasvaessa kasvamistaan.

Ohjeita ja apua tarjoavat esimerkiksi seuraavat tahot:

https://www.takuusaatio.fi/

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Maksut-laskut-perinta/perinta/perintakulut-ja-perinnan-eteneminen/


¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Hyvä Vivusjouston asiakas!

4finance Oy ei tarjoa enää lainapalveluita Suomessa.

Huomioithan myös, että asiakaspalvelumme on sulkeutunut, emmekä pysty vastaamaan sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin.

Lainan hakeminen:

Uusi laina: Voit hakea lainaa yhteistyökumppanimme Sortterin palvelussa, johon pääset suoraan alla olevasta linkistä

Siirry Sortterille